Tarteletter

Jakie potrawy lubią jest polskie dzieci? Nuggety z frytkami? Naleśniki? Mali Duńczycy pewnie by też nimi nie pogardzili, ale Ci, których miałam okazje poznać, na pierwszym miejscu postawili tarteletki z kurczakiem i szparagami (sześcio i siedmiolatki były w stanie zjeść po 5-6 tarteletek w czasie jednego posiłku!). Zachwyt nad nimi pozostaje na całe życie: 5 milionów mieszkańców Danii zjada rocznie 40 milionów tarteletek z nadzieniem przyrządzonym według jednego z 110 przepisów, które podobno istnieją w kraju. Większość tarteletek jest jednak wypełniana gotowanymi szparagami i kurczakiem lub krewetkami. My przygotujemy dziś tradycyjną wersję z kurczakiem, która podrasujemy posypką z chilli i bekonu pomysłu mojej teściowej oraz opcje z kurkami dla miłośników grzybów.

20 tarteletek (do kupienia w większych sklepach)/ 2 opakowania ciasta francuskiego
podwójny filet z kurczaka
słoik gotowanych szparagów
kurki
śmietana
masło
mąka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
10 plastrów boczku
3 papryczki chili

Zaczynamy od przygotowania posypki. Plastry boczku kroimy boczku kroimy jak najdrobniej i wrzucamy na patelnie. Kiedy boczek sie wytapia kroimy równie drobno chili i dorzucamy je na patelnie. Smażymy wszystko kilka minut, aż boczek będzie dobrze wysmażony, wtedy przekładamy go na papierowy ręcznik by usunąć nadmiar tłuszczu i odkładamy do ostudzenia. Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty ok. 5-6 cm boku i wykładamy nimi posmarowane masłem formy. Ciasto na dnie form nakłuwamy widelcem i przysypujemy grochem lub ryżem, żeby się nie uniosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy aż osiągną lekko złoty kolor. Wyciągamy je z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka kroimy na kostki o boku od 2 cm i podsmażamy przez ok. 5 minut na maśle, a następnie dzielimy na dwie porcje, każdą wkładamy do osobnego garnka, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie do jednego garnka wrzucamy pokrojone szparagi wraz w wodą ze słoika, a do drugiego kurki i gotujemy razem przez ok. 5 min. W tym czasie rondelku rozpuszczamy 3/4 kostki masła, a następnie stopniowo dodajemy 4 łyżki mąki. Wszystko mieszamy aż powstanie bardzo gęsta masa, do której stopniowo wlewamy 2 szklanki mleka, aż masa uzyska konsystencje gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę dzielimy na pół i wlewamy po kolei do każdego garnka dokładnie mieszając. Gotowe nadzienie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem tarteletki podgrzewamy w piecu (2-3 minutki w 180 stopniach) napełniamy je nadzieniem i posypujemy posypką.

16 myśli nt. „Tarteletter

  1. Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>