Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku to klasyk kuchni francuskiej, składający się z dwóch tradycyjnych produktów Burgundii, regionu słynącego z hodowli krów i uprawy winorośli. Wołowina po burgundzku uważana jest za danie emblematyczne dla tego regionu, danie, które najlepiej oddaje charakter jego kuchni. Niegdyś tradycyjne danie świąteczne, goszczące na stołach burgundzkich chłopów, podbiło cały kraj i trafiło na stałe do menu nie tylko restauracji czy stołówek, ale również na sklepowe półki w postaci mrożonek czy konserw.

1 kg łopatki (karkówki lub rozbratla)
30 dag wędzonego boczku
3 cebule
2 marchewki
butelka czerwonego wina najlepiej burgunda
2 szklanki bulionu wołowego
3 dojrzałe pomidory lub jedna puszka pomidorów
zioła: pietruszka, tymianek,  3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
szalotki
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
 
Wołowinę kroimy w kostkę (bok ok. 5cm), posypujemy solą i pieprzem, i obsmażamy z  każdej strony na oleju. Następnie mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i odstawiamy. Odlewamy nadmiar tłuszczu, a następnie na patelnie wrzucamy pokrojony w niewielką kostkę boczek, smażymy go, a potem dokładamy do mięsa. Podobnie postępujemy z cebulą i marchewką, a w następnej kolejności z pomidorami i ziołami. Na koniec na patelnie wlewamy wino i dokładnie mieszamy z pozostałymi na patelni sokami. Wino dolewamy do mięsa i warzyw i całość wkładamy na ok.1.5-2 h po piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Kiedy mięso będzie miękkie, wykładamy je na durszlak, a naczynie z pozostałym sosem wstawiamy na ogień i odparowujemy do uzyskania 2-3 szklanek płynu. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo łączymy je z mąką. Następnie stopniowo dolewamy pozostały z odparowania płyn i dokładnie mieszamy by uzyskać gładki sos. Połączymy go z mięsem i szalotkami, które wcześniej usmażymy na złoto na odrobinie masła i oleju. Jeśli nie macie w domu osoby, która nie cierpi pieczarek, możecie je również podsmażyć i podać z mięsem i cebulkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>